Pizzeria z prawdziwym włoskim jedzeniem, czyli 3 cechy włoskiej pizzy
Aromatyczna, apetyczna, zdrowa i przygotowana ze świeżych składników – taka jest prawdziwa włoska pizza. Ten z pozoru zwykły kawałek ciasta z dodatkami stał się jednym z najbardziej powszechnych i lubianych dań na całym świecie, a pizzeria to stały punkt na kulinarnej mapie amatorów włoskiej kuchni.
- Włoska pizzeria dba o jakość ciasta
- Restauracja włoska to przede wszystkim jakość składników
- Tego nie znajdziesz na włoskiej pizzy
Włoski przysmak wykonany według tradycyjnej receptury nie ma nic wspólnego z pizzą, która jest podawana w wielu polskich restauracjach. Prawdziwa pizza jest lekka i delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach, nie “zapycha” i nie powoduje problemów ze strony układu pokarmowego.
Włoska pizzeria dba o jakość ciasta
Kluczową częścią włoskiej pizzy jest ciasto. Nie w każdym regionie Włoch wygląda ono tak samo – może być grube lub cienkie, w całości chrupiące lub z podpieczonymi bokami i miękkim środkiem. Niezależnie od tego, jaką formę przyjmie dana pizzeria, ciasto na pizzę musi być dobrze wyrobione i delikatne w smaku. W prawdziwej włoskiej pizzy ciasto nigdy nie dominuje nad całością i nie przyćmiewa smaku składników; stanowi raczej ich dopełnienie. Najlepsze ciasto jest wyrabiane ręcznie i powstaje z mąki „włoskiej” typu 00, która charakteryzuje się bardzo dużą zawartością glutenu.
Restauracja włoska to przede wszystkim jakość składników
Dobry produkt to wartościowy produkt. Od jakości składników zależy nie tylko smak pizzy, ale również jej wygląd, dlatego na prawdziwej, włoskiej pizzy znajduje się maksymalnie 5 dodatków. Co ważne, dodatki te są ułożone zawsze na serze! Jakość jest ważniejsza od ilości – wystarczy niewielka ilość wartościowych i świeżych składników, aby uzyskać kwintesencję smaku i aromatu. Jeśli restauracja hołduje włoskiej tradycji, w jej menu pojawi się pizza w klasycznych wariacjach, np.
- margherita, złożona z mozzarelli, bazylii i pomidorów,
- quattro formaggi – pizza serowa z mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem,
- quattro stragioni – w polskim wydaniu nazywana 4 stronami świata; pizza podzielona jest na ćwiartki, a każda z nich zawiera inny składnik – pieczarki, szynkę crudo, karczochy i oliwki,
- marinara z dodatkiem czosnku, oregano i pomidorków cherry.
Popularne są też autorskie połączenia smaków, na które składają się dodatki typowe dla danego kraju i regionu, jak te z oferty http://www.szkutnia.waw.pl/.
Tego nie znajdziesz na włoskiej pizzy
Oryginalna, włoska pizza podawana jest z sosem pomidorowym lub oliwą, które stanowią podkład pod składniki. Nie polewa się jej ketchupem lub, popularnym w Polsce dodatkiem, sosem czosnkowym.