Stoły kuchenne do jadalni, drewniane i rozkładane

Jak wybrać stół do jadalni?

Kuchnia, a wraz z nią jadalnia, to kluczowe miejsce w każdym domu. Spędza się tutaj wiele czasu. Przygotowanie posiłków, wspólne obiady, czy po prostu spotkania rodzinne lub z przyjaciółmi. Dlatego odpowiednie wyposażenie tych miejsc jest niezwykle ważne.

Istotnym elementem wyposażenia jest stół kuchenny. Należy wybrać odpowiedni, który doskonale się sprawdzi w każdej sytuacji. Jak wybierać stoły kuchenne? Na jakie elementy zwraca się uwagę, kiedy przegląda się różnego rodzaju stoły kuchenne? Należy pamiętać o takich kwestiach jak: rozmiar stołu, materiał, z jakiego stół został wykonany oraz jego kształt.

Stoły do kuchni, jadalni. Jak dobrać rozmiar?

Dwie kwestie decydują o tym, jakiego rodzaju rozmiar stołu do jadalni zostanie wybrany. Mianowicie, pierwsza z nich to oczywiście wielkość pomieszczenia. Stół do kuchni, do jadalni musi idealnie pasować, nie może zajmować całej powierzchni. Duża przestrzeń, powierzchnia kuchni sprawia, że nie ma problemów z wyborem. Przy małych kuchniach, jadalniach zaczynają się kombinacje, należy starannie dobrać wymiary stołu. Najważniejsze to sprawić, aby stół nie zajmował większości powierzchni, konieczne jest zagwarantowanie sobie swobodnego przemieszczania się.

Druga kwestia związana jest z ilością osób, które muszą pomieścić się przy stole. Stoły do jadalni, kuchni czy salonu, koniecznie muszą gwarantować komfort wszystkim członkom rodziny.

Jak więc przygotować się pod względem merytorycznym, do dobrania odpowiedniego stołu? Stoły do kuchni, salonu muszą gwarantować minimum 60 cm szerokości dla każdej osoby. Przyjęło się jednak, że idealnie komfortowa sytuacja jest wtedy, gdy szerokość dla jednej osoby wynosi około 80 cm. Do tego należy dołożyć około 40 cm w głąb stołu dla każdej osoby oraz plus 20 cm przestrzeni na naczynia i pozostałe przedmioty, stawiane na stole. Standardowa, uniwersalna wysokość stołu do jadalni to około 80 cm.

Stół okrągły, kwadratowy czy prostokątny?

Kształt stołu wpływa zarówno na komfort użytkowy, jak i oczywiście na ilość zajmowanego miejsca oraz możliwości aranżacyjne jadalni czy kuchni. Jak zatem dopasować kształt stołu do indywidualnych potrzeb?

Stoły okrągłe

Oszczędność przestrzenna to najważniejszy argument, który przemawia za stołami okrągłymi. Doskonale można dopasować go nawet do najmniejszych pomieszczeń, bez obawy o utratę jakże ważnej przestrzeni. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że stół okrągły może być ustawiony jedynie na środku jadalni czy kuchni. Wybierając stoły tego typu, można zdecydować się na najróżniejsze warianty. Mamy do wyboru stół okrągły rozkładany czy też tradycyjne.

Dobierając pod kątem ilości osób, które komfortowo mogą przy nim zasiadać, to stół okrągły dla 4 osób powinien mieć średnicę 100 cm, zaś dla 8 osób 160 cm.

Stoły prostokątne

To standardowy stół, który doskonale sprawdza się w większości jadalni. Należy jednak pamiętać, że bardzo istotne jest dopasowanie go wymiarami do potrzeb. Stół prostokątny, który pozwoli w komfortowych warunkach siedzieć 4 osobom, powinien posiadać rozmiary około 120×100 cm. Stół na 12 osób to rozmiary 350x150cm. Stoły prostokątne są niezwykle funkcjonalne, łatwo można je ustawić na różne sposoby w różnych miejscach. Warto pamiętać, że w tej kategorii znaleźć można funkcjonalny stół rozkładany, który sprawdzi się, kiedy potrzebnych będzie więcej miejsc.

Stoły kwadratowe

Stoły kwadratowe, czyli nieznacznie różniące się od stołów prostokątnych. Są one szczególnie ciekawym rozwiązaniem, kiedy brakuje przestrzeni w kuchni, jadalni, jak również, kiedy poszukuje się nieskomplikowanego stołu rodzinnego. Standardowym jest tutaj stół 80×80, który powoduje, że nie zabierze się zbyt wiele miejsca, jak równocześnie, w zależności od potrzeb, przy stole mogą znajdować się dwie lub cztery osoby. Taki stół bez utraty estetyki wnętrz, można postawić przy ścianie.

Stół drewniany czy szklany?

Wybór materiału, z jakiego został wykonany stół do jadalni, ma ogromne znaczenie przy późniejszym jego użytkowaniu. Odpowiedni materiał to także wpływ na to, jak prezentuje się dany stół, czy będzie pasował do wnętrz.

Stoły drewniane

Drewniany stół cechuje przede wszystkim ogromna popularność. Stoły z tego materiału cieszą się ogromnym powodzeniem wśród klientów sklepów meblowych. Doskonała prezencja, w większości przypadków znakomita jakość, sprawiająca, że stół będzie służył latami. Stół drewniany rozkładany czy też tradycyjny gwarantuje łatwość jego czyszczenia. Tak naprawdę nie potrzeba wiele, aby zadbać o jego czystość.

Niezwykle ważnym jest wybór rodzaju drewna, z jakiego został wykonany stół do jadalni, kuchni. Stół dębowy będzie znacznie się różnił od stołu z drewna sosnowego. Tanie stoły z drewna sosnowego prezentują się okazale, jednak bardzo łatwo mogą zostać zniszczone. Przypadkowe wgniecenia czy zarysowania dość szybko pozbawią taki stół pierwotnego wyglądu. Należy zatem niezwykle o nie dbać, być ostrożnym przy użytkowaniu. Stoły dębowe to wyższa jakość wykonania, czyli będą znacznie odporniejsze na jakiekolwiek przypadkowe zniszczenia. Równocześnie ich cena jest wyższa.

Drewniany stół kuchenny, do jadalni, powinien również być prawidłowo zabezpieczony. Wysokie temperatury, zaplamienia, wilgoć, trzeba o tym pamiętać i dbać o ochronę stołu. Dlatego też warto wybrać stoły mające blaty laminowane.

Stoły szklane

Szklany stół, wykonany ze szkła hartowanego, to przede wszystkim ogromna wytrzymałość. Takiego stołu nie da się łatwo zniszczyć, chociaż wiele osób uważa, że przypadkowo można go zbić. Stół ze szkła znajdzie miejsce praktycznie w każdej jadalni, z uwagi na swoje walory estetyczne, a także funkcjonalne. Wśród zalet stołów ze szkła wymienia się między innymi niezwykłą łatwość ich czyszczenia.

Przydatny artykuł? Podziel się z innymi!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *